Met Collective Wandering wil Vrijplaats Voor Verbeelding het Groningse landschap opnieuw laten beleven door het gebruik van de psychogeografische techniek. Psychogeografie (de wetenschap van het dwalen) wil bestaande concepten over landschap, die bepalen hoe we met het landschap omgaan, doorbreken en hervormen. Door rond te dwalen en niet precies weten waar je naar op zoek bent en waar je heen moet verandert je manier van kijken, bewegen en luisteren. De performances bieden nieuwe perspectieven, ervaringen en herinneringen aan plekken. Dit doorbreekt de manier waarop we doorgaans naar het landschap kijken en creƫert nieuwe associaties en gevoelens. Het landschap is niet langer een achtergrond voor de performances, maar essentieel onderdeel van het landschap. Op deze dag kunnen bezoekers als psychogeograaf zelfstandig naar de performances op zoek gaan zonder precies te weten waar ze zijn.

Er zijn 11 performances op verschillende locaties, allemaal reageren ze op hun eigen manier op de omgeving en de bezoekers. De wandeling is in totaal rond de zeven kilometer. Het startpunt is de Bierumer School. Hier kun je een dwaalkaart ophalen waarop de performances en informatie staan. Vanuit hier ga je door het dorp wandelen, naar de dijk en uiteindelijk kom je weer terug bij de Bierumer School. Hier ben je welkom om het gesprek voort te zetten. Jorien nodigde voor haar VVV project kunstenaars uit en wandelde met hen in Bierum en omgeving.
Poster en tekeningen gemaakt door Bindert Helder
Hoe kom je in Bierum vanuit Groningen met het openbaar vervoer:

Neem de trein uit Groningen naar Delfzijl om 12 minuten voor het hele uur (10:48, 11:48, 12:48, 13:48, 14:48). Deze trein vertrekt meestal vanaf spoor 1A. Stap uit in Appingedam en neem vanaf hier bus 41 naar Spijk. Stap uit bij de halte Smidslaan in Bierum en loop een eindje naar rechts en je bent bij de Bierumer School, het startpunt van de Collective Wandering.

Je kunt ook je fiets meenemen in de trein vanuit Groningen en vanaf Appingedam fietsen naar Bierum door de weilanden. Dit is ongeveer 8 kilometer. Dan kun je ook de trein van 18 minuten over nemen (10:18, 11:18, etc.) Haal je fietskaartje voor de hele dag bij de Arriva automaat voor 4 euro.

Je kunt ook met de bus naar Appingedam komen en dan met de bus vanuit daar verder gaan.

Controleer kort voor vertrek voor de zekerheid https://9292.nl/reisadvies voor het laatste reisadvies.
The walk is around 7 kilometers, the performances are spread over this route. From 11am the performances start and they will last till 6pm. You have to count between three and four hours in order to see all. On the route there are places you can have a picknick or rest a bit.

De wandeling is ongeveer 7 kilometer, de performances zijn verspreid over de route. Vanaf 11 uur beginnen de performances welke zullen duren tot 18:00. Reken op ongeveer drie tot vier uur voor de hele wandeling, kom dus voor 15:00 om teleurstelling te voorkomen.

Onderweg zijn er plekken waar je kunt uitrusten en picknicken. Neem je eigen eten en drinken mee! Er is een boerderijwinkel die tot 17:00 open is en er is een bakker die tot 13:00 open is.